2013. december 3., kedd

Mémtípusok története (2. rész)

Mivel a mémek kialakulásának története igencsak időtlennek bizonyulhat, ezért a bejegyzésciklus keretei között leginkább az internetes mémek történetével foglalkozunk a következőkben. Mivel egy korábban szinte senki által nem vizsgált területről van szó, így igen nehéz pontos és precíz adatokat megbízható forrásból szerezni. A mémspecifikus történeti áttekintés a legcélszerűbb.

4. This is Sparta!

Az angol nyelvű, szállóigévé vált idézet, vagyis a "This is Sparta!" (="Ez itt Spárta!") mondat a 2006-os "300" című filmben hangzott el először a Leonidász királyt alakító Gerard Butler szájából. Ezen mondat kimondása után végezte ki Xerxész küldöttét a görög-perzsa háborúk idején, aki a megadásról kívánta meggyőzni a spártai királyt.
Maga a történelmi háttér lényegtelen esetünkben, azonban az epikus jelenet keltette fel a mémológia terén a Spárta-jelenséget [ld. videó].




A 300 című film a megjelenése előtt már hónapokkal korábban felborzolta a kedélyeket - az ajánlókból kiindulva több tízezer feldolgozás és paródia készült. A YTMND (You're the Man Now Dog) internetes közösségi "mémfeldolgozó" oldalon például a 2006 és 2009 között beküldött anyagok több mint 80%-a ezzel a mémmel kapcsolatos volt.


A felső kép alsó felén a "Spongyabob Kockanadrág" című mesesorozatból látható Csillag Patrik, aki a sorozat "butus" karakterét játssza.



Egy idő után kezdtek megjelenni a szerkesztett képek hada is.

A kép a Star Trek - The Next Generation (TNG) című sorozatból származik, ahol az egyik karakter neve Data (android) - a betűtípus utalhat a "data" szó jelentésére is, ami adatot, számszerű tényt jelent

És az "őrület" azóta is tart.


5. A "Rage Guy (FUUUU--...)", vagyis a "Mérges Srác (BAAAASSSZ...)" mém

A "Rage Guy", vagyis Mérges Srác, egy olyan kifejezés lett a mémes világban, amit szinte kizárólag angolul említenek (ez abból adódik, hogy több kifejezést nincs értelme lefordítani - a magyar nyersfordítást a következőkben ebből az okból kifolyólag nem is használjuk), egy alapvetően képregényes stílusú ábrázolásmód eszközei közül emelkedett ki. Alapmémként terjedt el - a képregényes mémstílus egyik tökéletes példája.


Elsőként 2008-ban jelent meg a 4Chan oldalán, egy MS Paint-tel készített képként - egy WC-s vicc poénjaként:


Elterjedését tekintve kulcsfontosságú volt, hogy abban az időben volt az internetes mémek felfutásának időszaka, így ez a mém is felkapottá vált - egyszerű volt és kifejező megannyi élethelyzetre, tehát gyorsan felhasználható volt egy-egy képregény, egy-egy kép alján stb.
Másik fontos esemény ezen mém kapcsán, hogy az adott oldal fórumán perceken belül válasz is érkezett a korábban felvázolt példára - így megindulhatott egy olyan "párbeszéd", mely során a köztudatban maradt (ekkor még csak a fórumozókat tekintve, később szélesebb körben is).


Ezen mém különlegessége, hogy ebben a kategóriában (ld. későbbi képregényes mémek - pl. "forever alone", "true story", "derp-derpina meme" etc.) elsőként jelent meg, műfajteremtőként. A rageguy mémről elmondható, hogy szinte minden esetben olyan szituációk illusztrálására használják, amik igazak, a való életben is úgy vannak, ahogy az egyszerűsített ábrákon láthatóak, ezért is hatnak viccesnek.

Másik pozitívuma, hogy egy egyszerű palettával bárki készíthet egy saját eseményleírást, ábrázolást, ami ha arra érdemes, ugyanúgy felkapottá válhat, mint a már ismert képek, mémek.



Íme egy saját rageguy-os példa:



A következőkben a Chuck Norris-féle mémhatásról lesz szó (ide tartozik Mr. T., Steven Segal és hazai vonatkozásban Vágási Feri is).




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése